Söta surpuppan :)

I fredags red jag som sagt dressyrlektion för Ullis. Tänkte denna gång att jag skulle värma upp riktigt ordentligt och det gjorde vi också. Julius var dock en riktig surgris emellanåt. Framför allt i ett hörn. Ibland undrar jag vad som försegår i hans hjärna. När Ullis kom så blev han bättre men gud vad jag fick jobba. Det blev ridning i totalt 1 ½ timme och sista 7-8 minuterna gick han riktigt bra. Han har ju massor med knep för att slippa undan så man får verkligen jobba arslet av sig när man rider honom. Ibland känner man hur han riktigt stretar emot med varenda muskel i kroppen. Knashäst! Tur att han är så himla go så man förlåter honom snabbt :)
Efter brottningsmatchen med Julius var det dags för Kex. Då var jag så slut så det blev bara longering där. Hade det varit varmare så hade jag kört honom men nu var det ju inte det. Han tyckte i alla fall att det var himla kul och la av lite bus då och då.
Nu har jag fått en längre sadelgjord till hoppsadeln. Yeah! Kanske man inte behöver vara helt slut när man ska sadla Julius. Han har ju gått upp lite i vikt så nu ser han mer normal ut men det har också resulterat i att sadelgjorden har blivit för kort. Sen råkade det slinka med ett hoppschabrak, dressyrschabrak, ett träns och en snygg ridjacka till mig själv. Oops :)
 


Dressyr och hoppning

Det blev att rida Kex idag eftersom det var lite för kallt för att köra. Red dressyr på ridplan med honom och han skötte sig galant. Jag använde till 90% enbart sitsen för att rida honom. Gud vad coolt det var, det fungerade ju! Red mycket övergångar, skänkelvikningar och volter.
Efter Kex så blev det att jag red Bai Winn också. Tänkte först rida dressyr med honom också men eftersom jag redan hade gjort det så blev det lite dressyr i början och sen satte jag upp ett hinder som vi hoppade. Gud vad det var kul att hoppa! Jag har knappt hoppat någonting sen i höstas, vilket också kändes. Jag har ju ingen hoppkondition :) Bai Winn tyckte också att det var himla skoj så han blev väldigt livad tillslut. En och annan bakutspark som kom flygandes och seriösa bjudningar mot hindret. Det var kul att se han så glad. Eftersom jag bara orkade sätta upp ett hinder hoppade vi i en 8 så fick vi chans att träna galoppen också. Vissa gånger hoppade vi rakt på och andra snett över. Bai Winn har ju vägrat att hoppa snett över ett hinder förut vilket har resulterat i att man har kommit helt fel på nästa. Det lossnade dock för honom i slutet på sommaren och det satt kvar. Måste ta och hoppa nästa gång jag rider honom.
Imorgon blir det dressyrlektion med Julius och sen ska jag även rida Kex igen. Det blir skoj!

Glappedihopp och läskig asfalt

Igår red jag Bai Winn och farbror kex följde med. Vi ville rida i solen så mycket som möjligt i hopp om lite värme eftersom det var svinkallt ute så det blev lite nya vägar och områden. Bai Winn och Kex hade skitkul, det var ju spännande! Det var läskiga grindar som skulle passeras och massor med hus och brevlådor, för att inte tala om den läskiga stora asfaltfläcken som dök upp när det galopperades. Det blev lite hoppelihopp och skutteliskutt och konstiga blickar från hästarna men skoj var det. Fördelen med att det är vinter och mycket snö är att det går att trava och galoppera på precis alla vägar vilket ger lite variation till de vanliga rundorna. Speciallt nu när skogsstigarna är översnöade med en meter snö och inte kan nyttjas. Vi har i alla fall lyckas få tillbaka en stig när farbrorn med traktorn skottade bort plogkarmarna så vi tar oss in och ut från skogen.
Denna stig har jag och Julius tränat galopp på. Idag blev vi själva på ridturen så jag tog ridstigen och tänkte kolla hur underlaget var för en galopp. Den sträckan som vi har travat och galopperat förut var bra så vi testade att galoppera på egen hand. En smackning och säg galopp så galopperar han. Han är så duktig lilla pojken. Har kommit fram till att det är stor skillnad att lära en gammal travare galoppera och lära en unghäst galoppera. Det här går ju som en dans! (än så länge iaf:)
Imorgon är det körning för Julius och själv ska jag ta hand om Kex eftersom hans matte jobbar. Får se vad vi hittar på, det beror på hur kallt det är imorgon. Jag och Kex skulle vilja köra men det är inte kul att köra, framförallt när man kör fort, när det är -20 eller mer. Det känns i kroppen då kan jag lova. Men som sagt vi får se vad det är för temperatur först.
På fredag ska jag och Julius rida dressyrlektion för Ullis. Det behöver vi. Träffade henne på ICA igår så jag behövde inte höra av mig till henne. Det finns många fördelar med att ha tränaren i samma by. Man kan träffas på ICA och boka lektion :) En annan sak är att man behöver inte fara någonstans, hon kommer till oss. Det enda jag saknas dagar som dessa är ett ridhus men man kan inte få allt. Jag skulle dock behöva/vilja fara med Julius och rida i ridhus men det får bli en senare fråga. Först ska vi ta oss till och från tolktävlingen och överleva.

Bra jobbat

Eftersom det blåste och var snorkallt så tömkörde jag Julius idag. Det blir inte lika kallt när man står på marken på ridplan, blir lite skydd från träden runtom.
Julius skötte sig galant. Var lite trixig i höger varv till en början men han är alltid det tills han har blivit ordentligt varm. Han fick trava ganska lännge och sen har han fått galoppera massor. Flera varv efter varann och sen bröt vi av i trav något varv för att sen fortsätta med galopp igen och så höll vi på i båda varven. Gick jättebra att få igång han i galopp, en smackning och säg galopp så galopperar han! När jag sen skulle avsluta och han skulle få trava lugnt en stund innan vi skulle skritta av så var han ganska trött. Fick jobba lite för att han skulle hålla igång i traven. Stackars liten, han är inte van att galoppera så mycket. Sen traskade vi runt runt på plan innan vi gick hem.
Strechade han som vanligt efteråt så att han inte får så mycket träningsvärk i galoppmusklerna som han egentligen inte har :) Det hjälper verkligen att strecha honom för annars märker man påå en gång att han blir stelare. Det är mycket nya muskler som ska växa fram nu. Sen var det en trött Julius som traskade in i boxen för att äta lite kvällsmat.
Imorgon blir det körning för hans del. På onsdag var tanken att rida lektion men då kunde inte Ullis så vi får köra på själva då, eller så rider vi ut med farbror Kex och tränar lite galopp kanske och tar lektionen på fredag. Ska kolla om Ullis kan då istället.

Ännu en kall dag

Tanken var att vi skulle tolka på lördagen men när termometern visade -28 grader hade vi ingen större lust att ge oss ut. Julius fick då vila igår istället för idag. Idag gav vi oss iväg men fy vad det var kallt! -20 och blåste massor. Inte skönt alls. Mina ögonfransar frös ihop så jag såg inget och syrrans händer och fötter blev isbitar. Men vi for en kort sväng i alla fall och det gick bra. Julius var duktig :) Vad det blir imorgon har jag inte bestämt. Det beror på hur kallt det är men det lutar åt tömkörning just nu. Men som sagt, får se vad termometern visar.

Snabbt ut och snabbt in

Eftersom det var ännu en kall dag så blev det inte så lång och allvarlig tur i skogen. Vi skrittade i djupsnön och travade lite. Farbror Kex visade vägen.
Imorgon är det körning för Julius och på lördag ska syster komma och vi ska träna inför tolktävlingen 7 mars. Får bara hoppas att det inte blir så kallt som de har lovat.
Har klickat hem lite fina saker till Julius, vad det är får ni se när det kommer, men det är bland annat en längre sadelgjord eftersom Julius har kommit på att man kan spänna ut magen när man ska dra åt den. Sadegjorden han har nu har alltså blivit för kort för att ens få igen den på första hålet. Man får kämpa så att man är helt slut innan man kommer sig ut ur stallet. Man rikigt ser och känner när han spänner ut magen. Den lilla hästen börjar bli stor och lär sig alla knep som finns :)

Jag ska bli kung!

Glömde nämna att jag fann dessa i brevlådan idag



Nu ska jag bli kung på tömkörning!
(eller bättre i alla fall :)

Lite kyligt

Med vetskapen om att det var kallt ute så klädde jag på mig så det hette duga när jag for till stallet. Här ska det ridas i alla fall! Det resulterade dock i att jag fick använda pall för att ta mig upp, michelingubbe som man var.
Bai Winn var fin idag. det blev ett kort men intensivt ridpass. Han fick verkligen jobba så tillslut blev det lite bakutsparkar. Han är ju för söt! Tyckte han var lite styv och stel i högersidan men det blev bra tillslut. Tränade mycket övergångar mellan alla gångarter, tempoväxlingar och tillslut galoppombyten. Idag gjorde vi flera galoppombyten utan trav emellan så det går framåt :) Tränade också lite skänkelvikningar i galopp och det gick bra. Sen var det en trött Bai Winn som blev nöjd när vi kom in och fick lite morötter.
Imorgon blir det ut en sväng med Julius och farbror Kex följer med som moraliskt stöd och förebild. Får bara hoppas att det inte är lika kallt ute.

Inte nöjd

Varken jag eller Julius var särskilt nöjda under ridningen idag. Jag var trött och hade ont i min axel och han tyckte att allt var läskigt och for runt och stutsade. Sen hade han glömt allt som han kan också så det blev protester hit och dit och han var allmänt bångstyrig. Antar att det bara var väntat, det är ju trots allt en unghäst så alla ridturer kan ju inte bli bra. Men det är bara ta nya tag! Det löser sig som jag brukar säga :)
Ska boka in en lektion tänkte jag. Blir det inte lektion på torsdag så blir det ut i skogen och träna galopp.
Imorgon ska Julius köras och jag ska rida Bai Winn.

Söt ♥ - t

Sötaste hästen har varit en duktig pojke idag! Med farbror Kex som förebild och draghjälp har vi galopperat idag. Fyra gånger dessutom. Han var så duktig lilla pojken. Han har galopperat när jag har longerat och tömkört honom och det har gått bra. Han lyssnar mycket till rösten så jag behöver i stort sett bara säga galopp så fattar han galopp. Idag tog vi alltså det vidare till ridningen och det fungerade! Sen kan han inte galoppskänkel än men det kommer, det var ju första gången så vi kommer dit.
Imorgon blir det vila för lillen. Det kan han behöva. På tisdag blir det dressyr på ridplanen eftersom jag inte är hemma förän 17.15 och det är inte så kul att rida ut i mörkret. Ska ta och skriva ner de stora målen för detta år för mig och Julius samt alla delmål. det är bra att ha det på papper så att man kan hålla lite koll på hur det går.
Idag är det två veckor kvar till tolktävlingen. Jag hoppas att vi kommer att kunna genomföra den men vi måste träna lite. Jag satsar inte på att vinna (även om det vore kul) utan jag ser det som bra social träning för Julius.
Vi har också klockan sista biten på den runda som är i distansritten som går av stapeln 28 mars. Nu har vi koll på läget och här satsar vi på vinst. Laget måste försvara sin titel från förra året ju!
Ännu en stalljour är också över nu är det några veckor innan nästa och då är det förhoppningsvis lite närmare våren.

Mycket körning


Nu drar jag till stallet!



Det blev mycket körning idag men det gör inget. Det är både kul, omväxlande och nyttigt.
Började med att köra Kex med vagn och det var en härlig tur med varmare grader och sol. Att de dessutom hade skrapat vägen så att det gick att köra fort utan att bli attackerad av snöklumpar gjorde varken mig eller Kex något. Vi körde fort och hade superkul!




Jag och Kex på en fartfylld tur i solen



Julius tömkördes idag och han var superduktig. Till att börja med så kom det massor med skotrar och en plogbil och han brydde sig inte avsevärt mycket. Han fick trava ganska mycket men vi har också testat att galoppera. Han har galopperat när jag har longerat honom men inte i tömkörningen men han var så duktig. Nu ska det bli galoppera av här! Testade också att spänna tömmarna på ett annat sätt och jag tycker att det fungerade bättre med det tidigare. Men man måste ju testa sig fram ibland annars kommer man ingen vart. Måste fixa ett brunt träns till Julius till tömkörningen då det jag har haft har gått sönder och det är lite jobbigt att behöva ta bort tyglarna från det vanliga hela tiden.



Julius spanar på plogbilen innan tömkörningen



Nu blir det sova för imorgon ska jag vara i stallet kl 7 och göra lite nytta :) Sen blir det uteritt med Julius och förmodligen med Kex och hans matte som sällskap.

Stalljour

Har kommit hem för en stund sedan efter att ha varit och släppt ut hästarna. Var också duktig och mockade till både Julius och Kex. Gjorde även i ordning maten till dem så är det färdigt och sen bytte jag ut Pilens namnlappar till Julius istället. Steg för steg så blir saker utbytta men det är lite svårt att få det gjort. Tar en sak i taget. Det är alltid lite ångest när jag har stalljour eftersom det var under stalljouren Pilen blev sjuk. Men det går bättre och bättre. Det var tur jag hade personer i stallet och runt omkring mig som pushade mig att fortsätta efter det som hände och Bai Winn blev lite av min terapihäst. Jag red honom ännu mer och tävlade även med honom innan Julius kom in i bilden. Därför har jag lite svårt att släppa Bai Winn, jag ser honom fortfarande som min terapihäst även fast Julius hjälper till också. Men två är ju alltid bättre än en!
Ska till stallet senare och köra Kex eftersom hans matte jobbar och sen ska jag tömköra Julius och efter det ska han få massage. Tyckte han var stel igår när jag red honom så jag tänkte skämma bort honom lite idag min lilla plutt :) Sen har jag intaget ikväll också så jag tar allt på samma gång tänkte jag så slipper man fara flera gånger. Ska bli intressant att se om stallet är lika välsopat som när man lämnade det. Det är nämligen inte så många som sopar hela stallet. det går att räkna på två fingrar :)


Äntligen

Har funderat på en hästblogg rätt länge nu och äntligen blev det av!
Tänkte berätta lite om hästarna som finns i mitt liv.

Lärkans Julius - född 2006, kallblod, valack. Världens sötaste och snällaste häst. Det är som att det är en gammelhäst i en unghästkropp. Har ett otroligt lugn som man själv blir lugn av. Började rida in honom i höstas men vi tar det ganska lugn. Finns ingen orsak att stressa för oss men jag tror att han kommer att bli superfin i framtiden.



Jag och Julius på våran första hopplektion



Bai Winn - född 1998, kallblod, valack. Maffig och svart häst som jag brukar rida. Jag står för dressyren och hoppningen i hans liv. Han är också en lugn häst men han börjar vakna till liv nu när han börjar få bättre kondition och han orkar mer. Han blir bättre och bättre för varje gång.



Jag och Bai Winn på hopptävling



Kex Hornline - född 1994, varmblod, valack. Jag brukar sköta om honom när hans matte reser bort och sen brukar jag köra honom. Han tycker mycket om att bli körd och när man lägger på travselen så är det inga sura miner. Han är också farbror Kex åt Julius i ridningen och visar honom att saker och ting är inte farliga, man kan gå över ett dike.



Kex ute i vinterhagen



Ryttare & Häst

Min profilbild

_____________________

RSS 2.0