Mental träning

Idag drog vi på stan!
Haha, nä inte riktigt men ner på byn, eller snarare i utkanten av byn.
Jag och Julius och Kex och hans matte. Det blev mental träning för Julius idag. Folk som stod och skottade tak, massor med bilar, galna hundar i hundgårdar, läskiga gul/röda avspärrningar vid gångvägarna med mera. Blev bara skritt med en kort travsträcka men han var ganska färdig efteråt i alla fall. Kanonväder har vi haft idag också så efteråt fick Julius gå ut med ett tunnare täcke på sig. Vill inte släppa ut honom utan täcke eftersom han är helrakad.

Vi hästmänniskor...

...kör eller går långt i en stormande snöstorm för att komma till stallet och rida men är det fem minuters väg till affären suckar vi högt.

...anser att det inte är något konstigt att vi drar en hästransport som är tio gånger dyrare än bilen.

...smackar till våra hundar när vi ska gå.

...låter hästarna få nya skor oftare än oss.

...ptrooo:ar åt barnen när de springer.

...träffar veterinären oftare än läkaren.

...kan inte förstå varför det är perverst att äga piskor och spön.

...tycker att hästen är det självklara valet när man vill prata ut med någon.

...anser att golfbanor är slöseri med bra betesmark.

...får höra av våran partner att vi älskar hästen mer än honom/henne och vi svarar - Jaa, och?

...ingen icke hästintresserad vill åka i bilen eftersom de får hö och spån på kläderna.

...använder bagageutrymmet som en extra sadelkammare.

...går direkt till toaletten när vi kommer till jobbet för att plocka bort spån som fastnat på skorna.

...städar hellre stallet än huset vi bor i.

...anser att böcker och filmer är totalt förstörda om "hästiga" saker är felaktiga.

...pratar med hästar som om de vore barn.

...tillbringar större delen av det sociala livet med andra hästmänniskor.

...hatar att vara med på bild om man inte sitter på hästryggen förstås.

...vet mer om näringslära för hästar än människor.

...har hästhår på alla våra kläder, även om vi inte har haft dem i stallet.

...petar personen i sidan och säger - Flyytta, om de är ivägen.

...inandas parfymen "Eau de häst" när vi kommer till stallet.

...tillbringar minst tre timmar i stallet varje gång vi är där och vi förstår inte var tiden tar vägen.

...köper morötter i 25 kg säckar men äter inte morötter.

...släpar oss upp på vardagsmorgnarna men studsar upp utan problem på helgen för att släppa ut hästarna.

...kan hästens vaccinations-, avmasknings- och hovslagarschema i huvudet men minns inte när vi själva var till tandläkaren sist.

...vänner frågar inte längre om vi kan träffa dem på helgen eftersom de vet att vi svarar - Nej, jag kan inte, ska rida.

...skickar julkort till släkten med hälsningar från oss och hästen.

...har en stor tvätthög som består av hästkläder, schabrak och benlindor.

...avböjer inbjudningar till diverse sociala tillställningar eftersom de infaller under våra träningstider.

...ryktar noga hästarna men vet själva knappt vad en hårborste är.

...ska ta småpengar ur jackfickan men får upp en näve hörester.

...är helnöjda om vi får en hästsak i present, oavsett vad det är.

...har fler bilder på hästarna än på familjen.

...faller av från hästen och bryr oss bara om hur det gick för hästen.

...har middagstid klockan åtta på kvällen.

...köper hellre nya snygga hästkläder än vanliga kläder.

...har koll på väderprognoserna så vi vet vad hästarna ska ha för täcken.

...har inga problem att betala tusentals kronor för en ny sadel men måste vi köpa nya saker till hemmet så svär vi.

...söker efter hästar när vi åker bil.





 


Nr 1

Ska börja med att berätta att vårat lag vann distansritten idag! För andra året i rad!

Distansritten idag ja, i världens snöstorm. Det har snöat flera decimeter snart och det verkar inte som att det ska sluta heller. Sen blåser det också. Det var så där lagomt kul att rida vissa bitar då snön piskade rejält i ansiktet. Men det var ju värt det nu när vi vann. Julius fixade det bra. Han var lite tossig innan start eftersom det var en traktor som höll på att skotta startområdet. Men han ska härdas, kan ju inte vara rädd för traktorer hela livet heller.
Annars så har jag ridit ut i veckan med Kex och hans matte och vi körde lite montéridning. Det gick undan och var kul. Sen har jag också ridit ett bra dressyrpass också. Skänkelvikningar och öppna i skritt sitter ganska bra nu. Ska börja nosa lite på dem i trav också. Tyvärr har vi så kasst underlag så jag vill inte träna så mycket galopp just nu ifall han går omkull. Han har inte världens bästa balans i galoppen. Men det kommer en tid för det också. Har också kommit underfund med att många övningsbyten funkar bäst på Julius. Har jag tre, fyra övningar som jag ska rida igenom så gör jag en övning en kort stund, går sedan över till nästa och så vidare. Sen när man har gått igenom alla övningar kan man börja om. Så länge jag inte rider en övning för länge så går det bra. Ridpasset blir dessutom mer trevligt och harmoniskt eftersom han inte hinner tjura ihop. Har kört på detta sätt några gånger nu och det funkar super. Sen verkar det som att han lär sig bättre på det sättet också.
Till veckan har jag inga planer alls just nu på vad jag ska göra men det löser sig nog.
Nu ska jag snart tillbaka till stallet för tredje gången idag och ta in lite snöiga hästar eftersom jag har stalljous i helgen. Nästa stalljour är det förhoppningsvis lite mera vår!


Lugnt

Har inte hunnit uppdatera något, det har varit lite mycket nu. Men jag har hunnit rida 2 väldigt bra, lugna och harmoniska dressyrpass på Julius. Det har fungerat superbra! Han har gjort det jag har begärt och inte protesterat eller försökt med sina små trix.
Nu väntar en helg fylld med häst. Har nämligen både Kex och Julius eftersom kex matte är i huvudstaden och roar sig. Imorgon har jag inte planerat vad det blir, det beror på vädret lite också. Söndag blir det nog ett pass markarbete med Julius hoppas jag och om jag har fått fram Kex vagn så blir det körning för hans del.

Stel som en pinne

Igår var jag stel som en pinne och en misstänkt hjärnskakning så jag beslutade att tömköra Julius istället. Sagt och gjort och han var super! Vilken liten kille man har :) Han gick superbra och gjorde vad man bad honom om. Gjorde en massa övergångar mellan skritt och trav och tränade på att han skulle hitta formen direkt efter skritten. Han var som sagt superduktig och jag var helt slut efter det. Imorgon blir det den planerade dressyr i alla fall. Hoppas att jag inte är lika stel som igår och idag bara.

Crash

Red Bai Winn idag. Tog en hopplektion för Ullis eftersom det var så länge sen sist. Vi hoppade lite stuts som Bai Winn till en början tyckte var tråkiga och onödiga. Han skulle inte hoppa under 60 cm enligt honom. Tillslut fick vi till det och han hoppade. Upptäckte en sak vi verkligen behöver träna på och det är när man svänger upp mot ett hinder, alltså själva kurvan. Han blir så taggat så han går rakt genom kurvan istället för att forma sig efter den vilket leder till en jobbig häst att rida. Tar man dessutom för mycket i honom så tappar man all gas. Hm, träning! När vi kom på en 5 ½ serie så blev det lite missförstånd och Bai Winn crashade rakt in i hindret och snubblade över bommarna och vi föll pladask. Det var en hårsmån ifrån att jag fick den 650 kg tunga hästen på mig. Nu gick det bra i alla fall och jag satte mig upp och travade runt en stund. Sen fick jag jobba väldigt mycket för att få honom att hoppa ett hinder för han tyckte det var lite läskigt. När han tillslut hoppade så HOPPADE han. Var lite rädd för att stöta i med hovarna så det blev stora språng.
Nästa hoppträning så blir det simpla enkla övningar för att bygga lite självförtoende och för att träna kurvor. Vi skulle också behöva träna på att ta rätt galopp efter hindret samt att kunna gasa och bromsa på rätt ställe. Han gör de sista sakerna nu men det är inte alltid. Men mer träning så ska det gå. Imorgon blir det dressyr på Julius.

Tur i oturen

Mina termoridbyxor gick sönder för ca 2 månader sedan. Då beställde jag ett par nya. Var tvungen ta en storlek större efter de inte fanns kvar i min storlek. Nu har dessa också gått sönder! Jag behöver dem eftersom jag bor i norr och vi har vinter ett tag till. Idag ringde jag till stället jag köpt dem ifrån och sa som det var och att jag ville reklamera dem. Det gick bra men de hade slut byxor i alla storlekar så jag skulle inte få några nya. Men medans jag pratade med kvinnan som jobbade där så hittade hon ett par som låg där och i rätt storlek dessutom! Hon la undan dem åt mig och ska skicka dem så fort de har tagit emot mina. Skickade iväg mina på en gång så jag hoppas att jag får de nya snabbt. Nu blir det att rida i vanliga ridbyxor tills vidare. Tur att det har blivit varmt ute!
Apropå kläder har jaqg beslutat att köpa mig den där ridjackan som jag har suktat efter i snart ett år nu. Det förtjänar jag!

Träningsläger

Har suttit och letat efter ett bra träningsläger ett tag nu eftersom jag känner att jag skulle vilja träna ordentligt själv. När man rider in en unghäst så blir det inte samma ridning som på utbildade hästar. Nu har jag hittat ett som verkar passa. Det är dressyr på förmiddagen och hoppning på eftermiddagen. Sen är det inte så långt hemifrån, det ligger på den nivå som jag själv är på (inte för lätt och inte för svårt) och det finns att hyra häst. Eftersom jag har en unghäst som inte har kommit så långt i sin utbildning så känner jag inte att det är så stor idé att ta med honom, tyvärr. Skulle däremot vilja fara iväg med honom på nåt som är anpassat för unghästar. Men denna gång är det jag som gäller :) Så nu är det bara att anmäla sig!

Rodeo och första tävlingen!

Igår var det kanonväder så jag och Julius for ut med Kex och hans matte igen. Tänkte ta och träna lite galopp så vi for efter en väg som är väääldigt lång. Det var dessutom lite snö på den så det var perfekt. På vägen ut så mötte vi en hemska plgbil/traktor som lever om som tusan. Julius ville inte gå förbi förens den var avstängd och farbror Kex kom tillbaka och följde han förbi. Den var ju läskig! Väl inne på vägen så gick det bra till att börja med och första två galopperna gick fint. När vi sedan vände om och skulle bege oss hem så blev han helt galen! Så fort vi skulle galoppera så stack han och om vi skulle trava så böjade han bara sparka med bakbenen hej vilt. Han började gå i sidled och använde jag höger skänkel för att putta in rumpan så sparkade han. Puh! Jag hade fullt sjå med att sitta kvar och ta oss någonstans. Detta fortsatte nästan hela vägen hem. Helt galen! Det bådade ju gott inför tolktävlingen vi skulle vara med i idag!
Eftersom jag skulle till stallet på kvällen och ta in alla hästarna så beslutade jag mig för att gå ner på ridplan med honom efteråt och longera ett tag för att se om han skulle fortsätta med sina bus. Då var han en trött liten häst istället och väldigt harmonisk.
Vi for till tolktävlingen i alla fall idag då och det gick över förväntan. Eftersom det var första gången Julius skulle åka transport själv och fara någonstans själv så var det lite spännande. Vårat mål var inte så högt, vi skulle ta oss runt banan. Och det gjorde vi! Lastningen gick utan problem och när vi anlände så var han lugn men nyfiken. Det var ju så mycket att titta på. Vi sadlade och jag for ut på banan och värmde upp.
Själva tolktävlingen går av stapeln på en träningstravbana som man rider runt och en tolkar bakom. I slutet rider/åker man slalom genom koner. Snabbast tid vinner.
Jag skrittade och travade lugnt runt första varvet så han skulle få chans att se omgivningen. Sen körde vi på lite snabbare andra varvet och tredje varvet var tolkaren med (min lillasyster). Allt flöt på superbra. Väl vid start så funkade allt bra och vi gasade på. Julius började galoppera också på ena raksträckan. Vi fixade alla koner och kom i mål. Vi slutade 6 av 8 så vi var supernöjda. om två år ska vi vinna har vi sagt och nästa år ska vi bli placerade!
Imorgon blir det vila för lilla plutten. Ska ta och pyssla om honom lite bara och mysa. Tisdag blir det körning och onsdag dressyr.


Jag och Julius på våran första tävling!

SOL!!!

Idag har det varit strålande sol och varmt! Det var ett bra tag sedan sist kan jag säga. Senast det var varmare än -10 grader var för över 70 dagar sen!
Jag, Julius, farbror Kex och hans matte for ut på en lång tur. Eftersom jag inte kände mig helt 100 än så blev det en ganska lugn tur. I alla fall för mig. För Julius var det värre. Han hoppade högt av smälda tuggummibubblor, en flock renar i skogen, en människa med hund som han redan hade sett men som försvann ur sikte i 10 sekunder och sedan dök upp igen, snö som rasade, avverkade trädhögar, grenar i snön, den där skuggan som alltid förföljer honom :) och en massa andra saker. Det är inte lätt att vara liten :)
Jag och Kex matte har inhandlat ett par stigbyglar i plast eftersom det sägs att dessa ska vara varmare än vanliga stigbyglar och vi har som jag skrev tidigare inte haft så varmt i vinter. Vi testade dem idag, den dagen som det är varmast på :P så om de höll värmen var svårt att säga men däremot var de grymt sköna att rida med och de väger ju ingenting. Fötterna sitter som klistrade i dem! Ska bli kul att testa hoppa i dem.



Imorgon ska det bli lika fint väder som idag, om inte ännu finare. Får se vad det blir för ridning imorgon.
En sak är då säker, på måndag startar hårdträningen för både häst och ryttare inför våren/sommaren så då blir det riktigt allvar! :)

Massor med snö i skogen

Har inte blivit att uppdatera på ett tag för jag har legat hemma och varit sjuk och inte kunnat ta mig till stallet. Men igår bar det av, det fick bära eller brista men till stallet skulle jag!
Red ut med Julius och farbror Kex och hans matte följde med. Tur var det för när vi skulle in på ridstigen var det en liten plogkant som Julius tyckte var superläskig att gå igenom. Då var det ju tur att farbror Kex var med och fick gå före och visa den lilla fjantisen att det inte var något farligt :) Det var i alla fall väldigt mycket snö inne i skogen eftersom det har varit världens snöstorm här i flera dagar. Tungt tyckte hästarna, bra motion tyckte ryttarna! På vägen hem kom den idiotiska plogbilen bakom oss, den som inte bryr sig det minsta om det är hästar på den smala vägen utan bara kör på i alla fall. Det slutade med att vi fick trava arslet av oss för att hinna in på stallplan innan han skulle köra på oss. I all hast så missade vi älgarna som tydligen stod vid vägen där vi var. Vi som vill se djur när vi rider ut! Men vi överlevde i alla fall och det är ju huvudsaken. Efteråt var det två trötta hästar efter allt plumsande men de blev väldigt glada över alla morötter de fick. Det kom nya morotssäckar till stallet igår. Vi får hem säckar på 40 kg/st. Hästarna får varsin och de får äta massor!


Ryttare & Häst

Min profilbild

_____________________

RSS 2.0