Travintervaller

Idag red jag och Julius ut och körde intervaller i snabbtrav i långa uppförsbackar. Gud vad roligt det är att sitta på i såna hastigeheter. Kittlar lite i magen :) Men jag vet inte om jag skulle vilja rida monte och trängas med andra hästar samtidigt i såna hastigheter, usch, tänk på allt som kan hända då! Men tillbaka till idag, som sagt, intervaller. Det gick superbra och han svarar väldigt snabbt, man behöver inte göra mycket heller för att han ska svara. Julius är också lätt att få ner i lugn trav efteråt också. Han är duktig lille plutten :)
Imorgon blir det ett lugnt dressyrpass och bara mjuka upp honom. Sen på onsdag smäller det!
Har tagit och tvättat selunderlägg idag och börjat packa lite och imorgon ska selen smörjas och Julius ska få bli lite ren och fin också.
Apropå fin så shoppade jag en superfin grimma till honom idag med matchande grimskaft. Var in en snabbis på Granngården för jag var tvungen att köpa en martingalstop men "råkade" få med mig några fler saker till kassan, haha, som vanligt :P


Martingalstop



Julius nya grimma, den är marinblå/röd/vit, grimskaft marinblå/röd

Tävlingsdag

Herregud vad sugen jag blev på att tävla när jag satt och tittade på alla ekipage idag. Men, men allt har sin tid som det sägs. Nu vet man i alla fall att man har något att sträva efter :)
Tävlingsdagen flöt på bra och vi hade tur med vädret. Många duktiga ekipage som bjöd på spänning och fart. Jag har varit domare idag och det gick också bra. Eftersom jag har suttit och varit domare så har jag inte haft tid att fota men några från banpersonalen var duktiga och gjorde det åt mig så några bilder blev det allt (jag kom ju faktiskt ihåg att ta med kameran!)

























Imorgon blir det nog att rida ut med Julius och köra travintervaller. Måste ju ladda inför onsdag ju!

Titta, titta!

Se vad kusken Roger Nilsson säger om Julius chans på onsdag! :)


Lugna gatan i träsket

Jag lyckades ta mig upp på Julius idag. Väl uppe så kändes det inte så farligt men det blev en ganska lungn tur i alla fall. Jag fick sitta och vänta några timmar innan jag kunde fara och rida för regnet verkligen öste ner här. Vi for ut i skogen efter stigar och traskade men det kändes som att vi hade hamnat i ett träsk. Stigarna var vattenfyllda på flera ställen så vi fick vada igenom dem eftersom vattnet inte hade hunnit rinna undan men det var ganska kul tyckte både jag och Julius. Mest skritt blev det men lite trav också här och där, där det gick att trava.
Imorgon är det vilodag för Julius och han ska även få lite nya skor inför onsdag när vi ska åka till Umeå och Umåker och tävla. Själv ska jag och jobba på hopptävlingen, bilen rullar förbi här kl 9 på morgonen. Före det ska jag hinna gå och rösta också så det blir att kliva upp i tid så jag hinner.
Nu ska jag fortsätta äta mandelpotatischips och se valdebatt.


Träskvandring bland träskmonster!

I brist på annat, haha!

Vad har du för färg på dina ridbyxor? Svarta, grå, vita, blå, svart denim och rutiga
Har du ridstövlar eller ridskor? Har både och. Rider dock alltid i ridstövlar nu för tiden eftersom det är bättre för min väntra fotled som inte är världens helaste. Ridskorna används mest när jag bara fixar i stallet 
Vad är din favorithäst för ras? Frieser och kallblodstravare. Kunde inte bestämma för båda är bäst :)
Anväder du chaps? Var väldigt längesen sist, är mest ridstövlar som gäller nu
Vad har du för storklek på din hjälmen? 57 pga allt hår på huvudet :P
Hur högt har du hoppat?  1 meter
Hur bra tycker du ditt stall är från1-10? 5, det funkar bra men skulle behöva en uppfixning
Är hästar ditt liv? Haha ja, drömmer, tänker, pratar häst. Personer i min omgivning tycker att det är sååå kul :)
Inne på ditt rum, syns det att du gillar hästar?  Bor ju i hus så det beror på men går man ner i källaren så är det en klädkammare typ som är till för alla hästkläder, hästsaker mm. Det är prisrosetter på väggarna, matta på golvet och lika välorganiserat som en vanlig klädkammare :) Får ta en bild någon dag så får ni se. Annars så är det en del bilder på hästar i huset och så
Har du ridit en häst som är över 160 cm i mankhöjd? Ja flera stycken
Har du ridit en hel svarthäst/ponny? Ja men dock ingen frieserhäst som är min dröm
Har du ridit en fjordning?  Ja, har inte alla hästmänniskor det?!
Har du ridit en shettis?  Absolut fast det var ett tag sen :P
Har du ridit en travare? Gör det ju nu :) men jag har ridit många travare genom åren, har ju jobbat på en travbana för sjutton
Du har hoppat högre än 50cm?  Ja
Du rider dressyr i bland? Rider alltid dressyr mer eller mindre, även när jag rider ut
Du anväder alltid hjälm när du rider? ALLTID
Du kan stallreglerna? Ja
Du är i stallet mer än 7 gånger i veckan? Det varierar
Har du en speciell favorit häst/ponny?  Julius så klart och Pilen i hjärtat
Du rider mer än 4 gånger i veckan? Ja för det mesta. 
Du bor nära ett eller flera stall?  Ja det skulle jag vilja påstå
Du går på ridskola? Nej, men har ridit enstaka perioder
Har du ridit ute i skogen på en häst? Ja
Du har ridit ute i skogen på en ponny?  Ja
Du brukar rida i ridhus eller paddock? Ja
Har du haft sommarhäst? Nej
Har du ridit mer än 1 år på ridskola? Nej inte i sträck, har jobbat på ridskola, räknas det?
Tycker du om att hoppa?  Ja
Tycker du om att rida dressyr?
  Ja
Har du ridit in en häst/ponny? Håller på just nu 
Vad är det högsta du har hoppat med ponny? Oj, bra fråga. 80 cm kanske? 
Vad är det högsta du har hoppat medhäst? 1 meter
Vilken färg tycker du mest om på hästar? Svart och skimmel
Hur många hästar har du haft? Oj om man räknar alla som jag har ägt, haft på foder och varit medryttare på så blir det ganska många
Rider du för någon privattränare? Ja
Hur länge har du ridit?  Började sitta och skutta runt när jag var en 7 år kanske
Vad fick dig att börja rida?  Hästar är bäst!
Har du tävlat? Ja
I så fall, hur höga klasser? 80 i hoppning och LB i dressyr
Vilken gren gillar du mest? Oj, svårt att välja. Hoppning och dressyr är lika kul
Vilket ridläger är bäst?  Ingen aning 
Har du egen häst? Nja en halv nästan kanske typ :P
I så fall, vad har du för sadlar? HdR
Vad har du för Träns? En massa :P
Hur många täcken har du? Oh, 7 stycken tror jag + ridtäcken och reflextäcken
Hur många benskydd har du?  6 par tror jag
Hur många vojlockar/schabrak har du? Oj, det vet jag inte om jag vågar skriva :) men runt 30 stycken (fast då är det ju till både hopp- och dressyrsadel)
Hur många grimmor har du?  Cirka 15
Hur många grimskaft har du?  7 tror jag
Hur många spön har du? 2 eller 3 med longerpiskan


2 crashlandningar och en förkylning

Hoppträningen igår gick både bra och dåligt. Julius hoppade bra när han hoppade han är riktigt taggad på att hoppa. Det som inte gick så bra var mina två crashlandningar. Den första var när vi skulle hoppa en oxer. Det var riktigt läskigt så han vägrade och jag gjorde en framåtvolt, landade på övre delen av ryggen och tappade luften. Sen hoppade han oxern. När vi skulle hoppa ett staket, första gången för Julius, så vägrade han första gången men andra gången vi red an mot hindret så kände jag att han inte skulle tveka och det gjorde han inte heller. Däremot så hoppade han hindret med råge. Hindret var kanske 50 cm högt men Julius hoppade det som att det var 1,30 högt! Det ledde till att jag tappade balansen totalt och flög av igen. Idag är jag riktigt mörbultad och har lite svårt att röra mig. Att jag dessutom har en sabla förkylning gör inte saken lättare. Det gör väldigt ont när jag hostar eller nyser. Ska bli intressant att se hur det ska gå att rida imorgon. Jag får väl använda den där pallen i stallet som alla använder för att kliva upp på hästarna. Kan tillägga att jag var väldigt fin efter ridpasset. Det hade ju regnat dagen före och planen hade inte hunit torka helt så jag var lerig/sandig/grusig från topp till tå, bokstavligen. Men det blir ingen tävling på söndag för våran del i alla fall. Känns inte som att det är så passande just nu. Jag ska dit och jobba istället. Ska försöka komma ihåg att ta med kameran så man kan ta lite kort.


Ny kategori

Eftersom Julius nu har kvalat och vi ska börja springa på travbanorna så har det kommit en ny kategori här: Trav!

Dressyr i höststorm

Idag har jag ridit Bai Winn. Det blev dressyr på ridplan i världens höststorm. Vi slapp i alla fall det värsta regnet men herregud vad det blåste. Mitt mål idag var att få honom att gå bra i ökningar. Det funkar om man rider på en stor volt men på rakt spår så vill han gärna slippa undan. Tränade också lite galopp från halt och det funkade rätt bra. Det tog en stund idag innan han blev mjuk och följsam. Han kan vara rätt stel och ofrivillig till arbete i början när man värmer upp men sen brukar det gå bra men idag som sagt så tyckte jag inte att han blev rikigt bra förän sista tio minuterna. Men så kan det vara, han var duktig i alla fall. Fast han tycker nog att jag är lite jobbig med honom ibland, här får han inte ens slöskritta, haha. Eller jo ibland men inte alltid. Han måste ju kunna gå bra i skritt också och det behöver han jobba mer med. Men snart kommer det en tråkig tid med hårt och knöligt på marken så då får man passa på att träna skritten. Så är mitt tänk just nu med Julius också.


Bai Winn i hagen på väg in


Kollar efter kompisarna och hoppas att de ska komma till undsättning :)

Hopptävling på söndag

Jajamensan, på söndag ska jag och Julius starta i en clear round. Det ska bli spännande! Jag har inga förväntningar alls utan vi åker dit för att kolla läget helt enkelt och hoppar han dessutom något hinder så är det ju ett + i kanten. Men det ska bli kul att fara iväg i alla fall.
Imorgon på hoppträningen ska vi därför hoppa en liten bana så att vi i alla fall har gjort det en gång innan :) Längtar faktiskt till träningen imorgon. Första gången jag skulle hoppa med Julius så var jag riktigt nervös vilket resulterade i ett väldigt roligt ansiksuttryck över hindrena samt en väldigt stel sits. Haha tur att det inte finns på bild. Förra gången var jag mer avslappnad och fokuserad vilket också märktes på sitsen och ridningen och framför allt på ansiktsuttrycket :) Men nu är jag taggad inför imorgon! Synd bara att jag är sjuk men det ska nog gå i alla fall.


Glömde ju berätta!

Att förra måndagen klarade Julius kvalet! Han sprang på 1,36,5 och kvalgränsen var på 1,40. Detta innebär att nu får vi starta Julius i travlopp. Äntligen! Och på onsdag nästa vecka smäller det. Då åker vi ner till Umeå och Umåker för start i hans första travlopp :) Det ska bli riktigt skoj och jag kommer att vara riktigt nervös. Det är så hemskt att bara stå på sidan och inte kunna göra något under loppet. Det är mer nervöst än om man kör själv. Men det ska bli himla kul i alla fall och sen ska det bli extra kul eftersom jag inte hara varit till Umåker sen jag slutade jobba där, vilket är några år sedan. Undra om det ser likadant ut där fortfarande?


Hösten är här och jag med den!

Ja, dagens sanning: det har inte varit mycket bloggande under sommaren. Det finns flera orsaker till det, bland annat, jobb, massor i huset som har behövts göras, hästarna och att det har varit sommar. Aja, strunt i det nu, nu är det höst och det blir nya tag! Träden har precis börjat skifta färg och idag är det strålande sol ute. Härligt!

Tänkte berätta lite vad som har hänt med hästeriet i sommar.

  • Julius har utvecklats otroligt mycket under sommaren. Vi hade en kort period i mitten på sommaren där det verkade som att det stod still men sen lossnade det igen. Han har blivit väldigt stadig och tar stöd på bettet. Jag har fått kontakt!
  • Vi har galopptränat både ute i skogen och senaste veckan även på ridplan. Nu behöver jag inte säga galopp utan använder bara skänkeln. Dock tar han inte alltid rätt galopp till rätt skänkel men han har gjort det enstaka gånger så det kommer. Det är inte heller lika mycket rodeo när han ska fatta galopp, bara lite :)
  • Jag har kommit på att jag behöver träna halvhalter i nedsittning i trav.
  • Min sits har förbättrats väldigt mycket, till och med i hoppningen. Här ser man beviset på att dressyren är grunden till all ridning.
  • Jag har upptäckt att jag måste rida på ett konstigt sätt för jag nöter mina ridbyxor på baksidan av låren cirka 1 decimeter ovanför knävecket. Riktigt skumt!
  • Julius har utvecklats i travet och blir bara snabbare och snabbare. Ännu en styrkt bevisning, att blanda ridning och travträning är det bästa sättet att träna en travhäst.
  • Jag och Julius har haft våran första hoppträning för 1 ½ vecka sen och även hunnit med en till. På torsdag är det dags igen. Han är superduktig och tvekar verkligen inte. Han bjuder på hindrena och tycker att det är skitkul. Han hoppar jättebra!
  • Ridplanen är färdig, äntligen!
  • Bai Winn har inte varit borta hela sommaren på betet (bara 2 veckor) vilket har inneburit att jag har ridit honom en hel del och han har också utvecklats. Jag har äntligen fått honom att arbeta i en lägre form och han trivs med det. Vi jobbar på med galoppombyte och har jobbat med galopp från halt. Just nu är mitt mål att få honom mer aktiv och framåt i ridningen. Vi jobbar mycket med ökningar just nu och men han orkar inte riktigt med att behålla formen i ökningarna men det kommer så småningom.
  • När det gäller Kex körning så har det inte gått så bra i sommar. Vi var ute och körde en dag, jag och hans matte, då det plötsligt small till ordentligt. Däcket sprängdes så det blev bara trasor kvar. Men nu har han en hel vagn igen :)
  • Julius käresta har flyttat till ett eget stall så nu är han ensam lilla plutten :(

Här kommer några bilder från en sommardag i hagen:


Texas, Julius och Natazja


Radarparet traskar iväg


Julius


Texas


Kex


Lilla Bai Winn :P


Bai Winn


Julius och Natazja. Sötisar!


Kex

Känner att det kommer att bli en rolig och spännande hästhöst! Berättar mer om det senare :)


Ryttare & Häst

Min profilbild

_____________________

RSS 2.0