Bai Winn

Det var ett tag sedan jag red Bai Winn på grund av mina studier och hans ägare har varit lediga och hunnit rida honom själv. Jag red honom igår och ska även rida han idag och imorgon. Igår gick han super faktiskt. Han fattade till och med när jag gjorde halvhalt vilket är väldigt ovanligt. Denna häst reagerar inte så mycket på sätet tyvörr utan det är skänklar och tyglar som gäller vilket jag har lite svårt för. Jag är van vid Julius där man nästan bara behöver använda sätet vid ridningen och som är jättekänslig för det också. Men igår lyckades vi i alla fall lite. Jag red också skänkelvikning och öppna i skritt och även öppna i trav. Detta är också något han har haft problem med eftersom han inte har haft så mycket fart framåt så har det resulterat i att han har typ stannat när han ska göra skänkelvikning. Nu har han ju däremot fått upp farten lite så det börjar funka det också. Travökningar gjorde vi också och det var bara bra. Jaja, nu ska jag iväg och rida hästarna.

Julius

Han har jag ridit ut med i djupsnön samt varit ue och galopperat en lång runda med sedan sista uppdateringen. Jag har också avverkat ett dressyrpass på ridplanen. Ridhuset har vi inte hunnit med förra veckan. Jag hade lite mycket i skolan med sluttenta mm. Men denna vecka blir det ridhuset. Vet inte vilken dag dock. Idag blir det ett dressyrpass på ridplan i alla fall tror jag. Fast ridplanen är inte så bra just nu. Den som plogar ridplanen åt oss har de två senaste gångerna skottat lite för mycket så det har blivit jättehårt och isigt och halkigt underlag.

Älskade Pilen

Idag är det 1 år och 5 månader sedan min kära Pilen gick bort.
Sorgen finns fortfarande kvar, ibland mer, ibland mindre.

Några vet ju om att det var mycket som gick galet den dagen han blev sjuk fram tills dagen efter då han dog och att jag efter det valde att anmäla den jourhavande veterinären som kom ut till stallet den där söndagen. Mitt syfte med anmälan var att få någon form av rättvisa. Pilen kan jag aldrig få tillbaka men veterinärer som inte kan behandla djur rätt ska inte få arbeta som veterinärer. Hade det varit en läkare som behandlade en människa så hade det inte hänt men eftersom det nu var ett djur så verkade det inte som att det spelade så stor roll.
För mig spelade det stor roll. Det var min bästa vän som hade ont. Det var min bästa vän som dog den dagen. 
Det var en lång anmälan som skickades till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut. Efter över ett år kom äntligen beslutet. Samma vecka som julafton. Jag fick rätt! Domarnämnden från Ansvarsnämnden och Statens Jordbruksverk stod på min sida. Veterinären fick en erinrad.
Norrbottens kuriren skrev en notis om det:
http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=5728977 
och NSD hade också en artikel om det.
Hade jag fått välja skulle veterinären ha blivit av med sin veterinärlegitimation men det är alltid något. Resan har varit lång och känslosam och blev inte bättre när jag läste att samma veterinär dödade en katt som bara skulle vaccineras. Nu kan jag gå vidare hoppas jag. Jag har fått ett beslut. Men även om jag har ett beslut i handen så kommer de där tankarna ibland, kunde jag ha gjort annorlunda? Kunde Pilen ha levt idag? Ja många frågor har jag grubblat över men svaren är inte så klara. Nu är det dags att gå vidare. Dags att satsa på något nytt. Till min hjälp har jag ju Julius :)


Kussjö Pilen

* 14/6 1992
† 17/8 2009




Första bilden jag såg på honom


En vinter


En träning


En tävling


En till


Ännu en tävling


Och en till


Lite bus


Lite till


Och ännu mer :)



Lite bus

Jag och Julius red ut idag med Kex och hans matte. Blev en ganska lugn tur med mycket skritt. Dock hann vi med lite trav och galopp bus i djupsnön innan vi begav oss in i skogen. Det har ju snöat en hel del sista dygnet så nu var det VÄLDIGT mycket snö på ängarna. Blev bara en kort trav och galopprunda där. Sen skrittade vi genom skogen i djupsnön hem. Jag och Julius blev ganska snöiga på kuppen eftersom vi gick först och fick all snö från träden på oss. På sommaren får man spindelnät på sig och på vintern snö. Mysigt att gå i skogen va?! Haha, ja men det är det faktiskt trots snö och spindelnät :) Sen är det alltid lika spännande när man går i djupsnö och kommer ut på en vanlig plogad väg och tittar ner på hästens ben. Är alla benskydd kvar?? Vi har nämligen lyckats tappa några i snön förut och då går det inte att hitta dem sen förän till våren. Det som göms i snö kommer fram i tö är det väl man säger. Rena och fina är då benskydden i alla fall när de har tinat fram, haha.
Imorgon är det vila för Julle Bulle och på måndag ska vi ut och galoppera men inte i djupsnö utan efter rundan på plogad väg. Ska träna högergaloppen tänkte jag.


Just det ja...

Glömde skriva lite om tömkörningen. Har tömkört Julius en del också och han går jättebra då. Han börjar bli riktigt stadig och då går det också bra att galoppera. Jag har ju tömkört honom utan inspänningar eller något sådant men nu sista gångerna har jag börjat sätta på inspänningar några minuter i slutet i trav. Shit vad fint han går då! Syftet med det är inte att fuska fram någon form utan mer att han ska ta bra med stöd och få känslan av hur han ska gå, utan inspänningar. Har det som sagt bara några minuter. När jag rider honom dagen efter en tömkörning så är han så rolig att rida för han är riktigt mjuk och fin att rida.
Jaja, dedt var bara det jag skulle tillägga :)
Nu ska jag försöka sova, ska upp tidigt och fara och åka längdskidor.

Nytt år och nya tag

Har haft helt sjukt mycket sista två månaderna innan jul så jag har knappt hunnit sova och äta och så klart inte heller hunnit skriva nåt här. Den tid jag har haft har jag lagt på Julius istället för att skriva här.
Nu har jag sovit hur mycket som helst under jullovet så nu är det nya tag och ny energi!
Det har varit sjukt kallt sen i november här, kan räkna de dagar det har varit -10 grader eller varmare på en, inte fullt två händer. Som tur är så har jag min ridoverall och mina ridskor som jag köpte från Hööks. De är suupervarma och jag har inte frysit en enda gång när jag har ridit. Helt underbart!


Ridoverallen


Ridskorna

Har börjat jobba med galoppen med Julius mycket nu. Vi har varit och galopperat i djupsnö och det tycker han är skitkul! Jäklar vilken fart det är i den hästen :) Han har slutat sparka bakut när man ska galoppera också, i alla fall i vänster galopp. Vänster galopp kan vi också galoppera i på volt. Höger däremot funkar bara när man rider ute, inte på banan. Då blir han envis som en åsna.


Likheten finns där, både utseendet och beteendet :P

Dock så fick jag några steg höger galopp av honom i tisdags på ridplanen. Ska ta och ha han på lina med ryttare så kanske man får till det. Han är ju trots allt ganska smart så får jag han bara i höger galopp på banan och berömmer honom så kommer han att fortsätta med det. Men det kommer, vi har inte så bråttom. Upplägget just nu är djupsnöträning och dressyr. Man måste passa på när det finns snö ju och just nu i skrivande stund så snöar det ute så mer kommer det.
Sen har vi införskaffat ridhuskort och far till ridhuset och rider minst en gång i veckan. Det var ganska spännande första gången för det var Julius första gång i ett ridhus men det var lugna puckar. Han är ju störtcool den lilla hästen. Han går dessutom riktigt bra i ridhuset så det är både roligt och skönt att kunna rida honom ordentligt. På ridplanen är det ju snö så jag blir alltid lite nojig att vi ska gå omkull eller så men i ridhuset är det bra underlag så men behöver inte oroa sig så mycket då. Skulle dock behöva klippa Julius för han blir ganska svettig efter ett pass i ridhuset.
Till veckan ska vi också träna inför tolktävlingen eftersom min syster som tolkar bakom kommer upp från Norrköping. Ska förresten bli så jäkla kul att hon kommer! Har inte träffat henne sen hon flyttade, vilket var i våras. Ska också försöka fixa lite fina bilder på Julius när hon är här.


Jag, syster och Julius på förra årets tolktävling :)

Ryttare & Häst

Min profilbild

_____________________

RSS 2.0