Packat och klart

Red ut i skogen idag och travade och galopperade. Tanken var att det skulle gå ganska lugnt men har man en häst som är pigg som en mört så går det inte så bra med den saken. Lite busig var han allt idag lilla Julius men det gick bra ändå. Sen duschades benen av och han borstades igenom. Jag packade alla saker som ska med imorgon och pussa han godnatt. Nu är allt färdigt inför mogondagen inklusive jag själv. Ska bara få några timmars sömn först men det blir inte många. Bilen rullar mot vitsand 06.20 imorgon och där lastar vi om till lastbilen och far därifrån 06.40 är det tänkt. Fyra hästar totalt blir det som åker ner. Tur man kan sova på vågen ner så ma när pigg och alert sen när det väl gäller. Startar i lopp 5 och spår 3 i andra volten. Totalt 15 hästar i loppet. Kan bli tufft men jag hoppas att han får ett bra sista lopp eftersom det inte blir någon mer start för i år. Skulle gå in på ATG:s hemsida och kolla läget i loppet om någon har blivit struken osv men då är det serviceuppehåll till 23.30. Så typiskt! Var samma sak i söndags. Får kolla imorgon på morgonen istället innan jag far. Nä, nu är det godnatt!

Bai Winn

Faaaaaan! Skrev just ett inlägg som bara försvann men det handlade i alla fall om att jag red Bai Winn igår när vi kom från Boden och han var duktigt och riktigt taggad. Skriver mer sen, nu måste jag sova.

Lugnt och mjukt men ändå stenhårt

Haha, läste rubriken och jaja, den får vara så. Haha!

I alla fall, red dressyr på ridplan idag. Syftet var att få honom få lugn, mjuk och följsam som möjligt och det lyckades. Han är bäst! Red mycket på volt och ökade och minskade volten. Han fick till riktigt fina övergångar mellan trav och halt och tillbaka till trav. Mer lyhörd häst får man ju leta efter men det kräver också en del av ryttaren att klara av att rida så pass bra att han får mjuka övergångar och att man inte gör för stora hjälper, då blir det bara fel. Man måste också tänka på att ge bra med stöd och eftergift när det blir rätt. Ja, det är mycket att hålla reda på men det börjar gå bra att få ihop allt. Det är svårare att förklara det åt någon annan som ska rida honom. Det var ganska hårt på ridplan men det var nysladdat innan det frös så det var plant i alla fall. Nästa vecka får vi broddar!
Imorgon är det vila för Julius och på torsdag ska vi bara jogga lite och sen är det start på fredag!

Wiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!


HAN VANN!!!!!!

Herregud, har inte riktigt fattat det än men shit, han vann alltså!

Han var så himla duktig lilla plutten. Det trodde jag inte, hoppades på en topp 3 placering men shit, han vann!
Åh, vad roligt!
Första starten var han 3:a med en halv halslängd från 1:an och nu vann han med en halv längd.
Kan tillägga att jag stod och höll både andan och tummarna på upploppet.
Nu är det bara ladda om för sen är det ny start på fredag i Umeå.

Redo

Igår kväll var jag och packade och trimmade och duschade Julius så han blev fin inför idag. Han fick även nya skor så nu är vi redo för dagens tävling.
Första start är ca 12.20 och vi startar i lopp 5. Om en timme far vi!


Hipp hipp hurra!

Vad är det för en dag?
Vad är det för en dag?
Jo, det är ingen vanlig dag?
Nej det är ingen vanlig dag, för det är Sarahs födelsedag, HURRA, HURRA, HURRA!

Underbara lilla Sarah fyller 8 år idag!


Orrlyrans Kims Svarta Sarah, min prinsessa!


Snöiga Sarah


Sarah lekte med en freesbee som slutade så här :P


Sarah busar med bästisen Kiro


Vet inte hur många bilder jag har där hon räcker ut tungan :)


Sarah, Kicki och Kiro en dag i stugan


Vi är på hundträning


Ännu en galopptur och slaktade älgar

Ridplanen hade inte tinat upp så pass att det gick att rida på den. I alla fall inte när vi for ut men när vi kom tillbaka var den rätt ok. Därför blev det samma runda ungefär som igår med en del galopp. Idag var han mer på hugget i galoppen. Kan bero på att han fick sällskap av Kex och hans matte. Det blev lite bus emellanåt :) När vi red förbi slakteriet var hela jaktlaget där och hade slaktat älgar. Fullt med bilar, skällande hundar, eld och människor. Dessutom köttslamsor och annat äckligt. Det var en upplevelse tyckte Julius. Han och Kex drog i väg i världens fart när vi hade gått förbi, sötisar :) Fort bort från det läskiga skulle dom :)
Imorgon blir det vilodag för plutten eftersom det blir start på måndag i Boden. Imorgon kväll ska jag dit och göra han lite fin istället tänkte jag och se till att vi har allt redo innan vi far och så. Ska bli riktigt kul och spännande!



På väg att starta på årets tolktävling, längtar redan till nästa års tävling!

Galopptur

Red ut i skogen i hopp om att finna en väg eller plats som det skulle gå att galoppera på. Hittade en väg där det inte var stenfruset och knöligt så där for vi fram och tillbaka, fram och tillbaka och travade och galopperade. Han var duktig men han fick en off - knapp idag igen efter lite galopp. Eftersom jag var själv ute och inte hade någon draghjälp så travade vi en stund innan vi fortsatte med galoppen och då gick det bra tills off - knappen kom igen. Då var det samma visa igen och så där höll vi på ett tag. Men jag fick honom i galopp, han dog bara inte som tidigare. När han har travat efter galoppen förut så har det var i ett och samma tempo, det har inte gått att öka men idag så gick det bättre. Han går i en väldigt låg form efter han har galopperat också. Lille Julius, så duktig han är! Ja, jag vet, jag säger det i varje inlägg om han men han är faktiskt riktigt duktig! Alltid är det någon liten grej som utvecklas när man rider, även om det är en väldigt liten ibland men det händer alltid något. Det är väl det som är det roliga med unghästar, att det alltid händer något.
Idag har jag även kommit på mig själv med att jag faktiskt reflekterar mer över min egen ridning när jag rider Julius än när jag rider andra hästar. Eftersom det är en unghäst så måste man tänka mycket på sin egen sits, inverkan med mera för att för det första inte störa hästen i arbetet och sen vill man ju inte lägga till ovanor som hästen också påverkas av. Sen måste man också fokusera rent tekniskt på hur man rider, såna saker man annars tar ganska förgivet ibland.
Eftersom jag var helt själv i stallet idag så passade jag på att träna Julius i att stå lös på gången. Han är så söt när man gör det för han är väldigt nyfiken av sig och ska nosa och kolla in allt men han står still i alla fall :)
Imorgon ska jag se om det går att rida lite dressyr så han får mjuka upp sig lite.

Och ännu en :)

Nu gäller det ett par Rockle ridhandskar av modellen vesta hos
http://melanozz.blogg.se/2010/october/stablestore-tavling.html 
i samarbete med
http://www.stablestore.se/


Är med och tävlar igen

Om ett Kingsland pannband hos
http://satilaryttaren.blogg.se/2010/october/vinn-kingslandspannband.html 


Är med och tävlar

Är med och tävlar om en mysig fleecejacka och ridstrumpor hos
http://hastoridverksamhet.blogg.se/2010/october/bloggtavling.html


Tömkörning

Igår blev det tömlörning med Julius på ridplan. Det var liiite kallt, typ -6 så det hade frusit på en del men på ridplan var det bara ytskiktet som var fruset så det gick ganska bra ändå. Valde att bara skritt- och travjobba han. Det var ju som sagt ett tag sen jag tömkörde så det var kul att se en förändring, han var verkligen duktig. Arbetade med att få till bra övergångar mellan skritt och trav samt kortare travökningar. Sen var kul att få se hur han såg ut också, det har blivit lite förändringar i hans kropp sen sist. Nu arbetade han mer med ryggen än tidigare bland annat. Duktig kille!
Idag ska jag se om det går att ta sig ut och galoppera någonstans men det återstår ju att se. Det har frusit på ännu mer nu och det var -8 när jag vaknade imorse. Usch, nu är det vinterkläder på!

Julius

Började dagens tur i stallet med att mocka tre boxar. Julius, Bai Winns och sen Kex box. Kex box mockade jag så att vi skulle hinna ut med hästarna på en galopprunda innan det blev mörkt. Lite stressigt var det innan vi kom ut men vi klarade oss undan mörkret hela turen. Vi var inte direkt söliga ute heller. Snabbtravade innan vi kom in i skogen, eller Julius började galoppera istället. Jag hade ju sagt att vi skulle ut och galoppträna så då kan man ju inte trava tyckte han :P Sen galopperade vi inne i skogen innan vi skrittade en stig hem. Julius var jätteduktig på att galoppera idag. Sparkade inte bakut förutom när Kex for förbi oss. Han svarar bra på galoppskänkeln när han galopperar också och man känner att han håller på att bryta av eller om man vill öka galoppen. Däremot har jag märkt att han etfer ett tag saktar av och det tar stopp på något sätt. Det är som att trycka på en off-knapp. Då är det tur man har Kex och hans matte med sig som draghjälp :) När de passerar i galopp då har off-knappen blivit en on-knapp istället och det blir full fart. Jag längtar tills snön komer och vi kan fara och galoppera på ängarna i djupsnön, det är ju hur härligt som helst!
Skulle egentligen rida dressyrlektion imorgon men fick ställa in för jag ska bort på eftermiddagen/kvällen så imorgon tänkte jag ta och tömköra lilla plutten istället. Det var ju ett tag sen sist och det verkar bli kallt inatt dessutom så det kommer nog inte gå att rida ut heller.
Nu har startlistan kommit inför måndagens start i Boden också. Spår 1 fick han i lopp 5. Det kommer bli riktigt spännande!

Bai Winn

Red Baian pirayan idag! (Jag brukar kalla han för det :) Eftersom mörkret hade hunnit komma så blev det ridplan. Det hade dessutom börjat frysa på s man vågar inte fara efter vägarna då när hästarna inte har broddar. Red ganska kravlöst eftersom han inte har gått så mycket sista tiden. Idag var han däremot ganska pigg och framåt. Passade på att träna ökningar i traven då. Herregud vad han kan om han bara vill! Han var jätteduktig tycker jag. Arbetade också mycket på volt i olika storlekar samt försökte få bra övergångar mellan trav och galopp. Duktig kille! Fick börja med att duscha av benen när jag tog in honom och fick sedan duscha av dem en gång till efter passet. Gud så lerigt och sandigt det kan bli. Jaja snart är det stenhårt istället.

Läskiga skuggor

Red själv med Julius idag i mörkret. Dock inte så långt, bara ner till ridplan men det var nog långt för Julius som hann se många läskiga saker på vägen. Det var första gången han var själv i mörkret denna höst/vinter. Tur att han inte gör så mycket egentligen men han spänner sig och när han tittar på något så vänder hela han sig om. Det gör han även på dagarna när han ska titta på något. Jaja, nog om det kanske. Red dressyr på ridplan idag eftersom det som sagt var mörkt ute. Har inte hunnit få ordning på alla reflexer och pannlampor än. Det gick väl ganska bra tillslut i alla fall. Har inte ridit så mycket dressyr på sista tiden och det märks. Red mycket volter i olika storlekar och mycket skänkelvikningar och lösgörande. Han var inte helt med i vänster varv vilket han brukar vara annars men det kan bero på att det är något i hans mun som inte är helt hundra. Jag och Hasse misstänker det och det ska komma en och kolla tänderna på honom. Julius vill inte ta samma stöd i vänster varv som i höger och vi misstänker att det är på höger sida det är något knas vilket förklarar varför han inte vill ta stöd eftersom han tar stöd på yttertygeln i vänster varv dvs. höger tygel. Oj, kände att det blev lite knasig beskrivning men det får gå. Imorgon ska Julius och köra ett snabbjobb på vitsand och sen är han min resten av veckan :) På måndag far vi ju till Boden och startar honom där. Spännande! Hoppas bara att munnen hinner bli fixad! Jag har planerat in ett galoppjobb, tömkörning och dressyr för Ullis i veckan. Tömkörning var det ett tag sen nu vi gjorde så det ska bli kul. Ska se om jag kanske lyckas filma när jag tömkör, om jag kommer ihåg :)

Det går ju inte så bra det här...

med ridningen alltså. Det är fortfarande snö och is och vi har fortfarande varken snösulor eller broddar. Igår var det kallt hela dagen och snön var frusen så jag tänkte att jag skulle rida på ridplan i alla fall för där är det inte halkigt under snön i alla fall. När jag far till stallet och ska fara ut och rida så har det så klart blivit lite varmare så det är kramsnö istället. Snöstyltor var ett faktum och Gunilla sprang med en hammare och knackade bort snö på både Julius och Kex stup i kvarten. Det märktes på Julius också att han tyckte det var lite läskigt för han var väldigt försiktig i traven den sötnöten. Det blev inte så seriöst, han fick röra lite på sig och sen fick Gunilla hoppa up och prova sitta på honom. Hon skrittade och travade lite och jag filmade med mobilen. Ska se om jag kan lyckas få upp det här kanske. Dock blev det ganska mörkt eftersom det hade börjat skymma och vi hade inga lampor på. Bra att han får någon annan på ryggen någon gång och inte bara jag :)

Inte bara hästar...

Det är faktiskt sant men mitt liv existerar inte bara runt hästar, fast väldigt mycket av det i alla fall, haha. Det finns en annan liten krabat som också tar stor del av min tid, min lilla prinsessa. Sarah heter hon.


Orrlyrans Kims Svarta Sarah men kallas kort och gott för Sarah.
Eller Pluttis, Skruttis eller Prinsessan Sarah blir det också :)


Snart kommer det en till ännu mindre krabat hit :)


Vaknade till snöstorm!

Jaha nu har det börjat. Det är säkert bara för att jag skrev om ridoverallen igår, haha. Skulle ju egentligen köra Kex idag då men på grund av vädret så gick det inte så bra. Det är inga hästar i stallet som har broddar eller snösulor än så då vill man inte fara ut och köra. När jag hämtade in Kex så hade han rätt höga styltor av snö under hovarna. Vi testade att fara ut och rida i alla fall men det gick inte heller så bra, haha. Jäkla snö! Nä men inne i skogen kunde vi trava och galoppera lite grann i alla fall. Kex var ganska busig men det blir väl alla när första snön kommer :)

  

Snart kommer snön

och kylan med den!
Sitter och funderar på att beställa hem en ridoverall som jag har funderat på i flera år nu. Det skulle sitta rätt bra med en sån.



och dessa klarar man sig inte utan när det är vinter! Lammullsulor är det bästa!



Ut i solen!

Red ut idag på Julius med Kex och hans matte. Det var riktigt härligt ute trots att kylan börjar göra sig påmind nu. Vi for efter hoppstigen och galopperade och sen hela vägen tillbaka. Julius var lite seg och trött idag. När vi låg först så var han inte så taggad till att galoppera men när Kex kom upp bredvid så blev det andra bullar :) Men det kändes att han var trött. Imorgon blir det lugna puckar för hans del. Då ska jag ut och köra Kex istället, det blir skoj. På fredag blir det nog dressyr och förhoppningsvis blir det det förUllis. Måste kolla med henne imorgon om hon har tid. Annars kör vi själva. Det går också bra ju.

Nästa start

Den 25 oktober ska Julius starta i Boden på travet



och den 29 oktober bär det av till Umeå för start!



Spännande ska det bli!

Det blir ju två starter på samma vecka men loppet i Boden är mest för att han ska få lite mer erfarenhet men man kan ju alltid hoppas att det går bra :) Loppet i Umeå passar honom bättre, det är samma typ av lopp som han startade i sist. Sen finns det inte så många fler lopp att välja på tills nästa år.

Bai Winn

Red som sagt var Bai Winn igår också. Jag hade tänkt göra några ridövningar men när jag satte mig på honom och började värma upp så var det bara glömma det. Segare häst får man leta efter. Shit alltså. Han gick ju knappt framåt och orkade inte mycket heller så det var bara lägga om taktiken. Det blev fokus på att få lite driv i honom och samtidigt få honom mjuk. Det gick bra och han skötte sig så bra han kunde efter förmåga. Han vill gärna men orken finns inte riktigt.


Fina Bai Winn :)

Julius

Det blev lite ändring så det blev att rida Julius igår också. Red ett lugnt dressyrpass i skritt och trav på plan med fokus på att få honom så mjuk som möjligt. Det gick bra. I början var han lite taggad och trodde vi skulle galoppträna men efter en stund insåg han att det inte skulle ske. Måste bara säga också att herregud vad han har börjat ta stöd på bettet. I början av hans ridkarriär hade man ingen kontakt alls med honom och han bara bet fast bettet. Sen fick man loss det och han började tugga på bettet och nu känner man att han riktigt tar stödet också. För det mesta i alla fall :) Han blev i alla fall riktigt mjuk och följsam. Gjorde mycket små volter och började även träna lite smått på öppna efter rakt spår. Det gick väl sådär. På böjt spår däremot går det ganska bra. Så här gjorde vi:

              


Wihoo

Imorgon blir det att rida Bai Winn så nu tänkte jag sätta mig och leta någon rolig och bra ridövning som vi kan träna efter från Hippson.


Jag och Bai Winn rider an mot första hindret på en hopptävling förra året

Riktig höststorm

Det blåser rejält ute idag så jag, Julius, Kex och hans matte for och gömde oss i skogen. Där var det lite lugnare. Ridturen blev också lite lugnare, mest skritt och lite trav och galopp. Julius var ganska mör idag efter den senaste veckan med galoppträning så det passade ganska bra med en lugnare tur. På tisdag ska vi rida lite dressyr på plan tänkte jag och då blir det ingen galopp heller, beroende på hur han känns förstås. Nu ska jag snart se sista delen av fyrspannstävlingen från VM i Kentucky. Jag har inte missat en enda sändning! Jag är likadan som alla gubbar som sitter och ser allt när det är hockey - VM, haha.

Glappedi hopp

Senaste 1 ½ veckan har det blivit mycket mer galoppträning för Julius. Han har nu tagit galopp utan att sparka bakut varje gång och vi kan galoppera långa sträckor. Testade en dag när jag red på ridplanen att få honom i rätt galopp till rätt galoppskänkel och han fixade det på en gång i båda varven. Han är ju bara för bäst! Det är enormt mycket arbete kvar men det går framåt. Nu kör vi ganska mycket galoppträning i två veckor till och sen lämnar vi det en stund och gör något annat. Det funkar ganska bra att göra så så det får smälta lite. Imorgon blir det ut i skogen och galoppera!


Julius första travlopp!

Det var ju grymt! Vilken kille han är denna Julius alltså. Han skötte sig galant hela vägen ner, tar ju några timmar att köra. Väl framme så kom han in i boxen och stod och mumsade hö och kollade in läget lite. Värmningen gick super och sen var det dags för hans första lopp. Första varvet gick i ett väldigt lugnt tempo så där var det lugnt. Andra varvet gick det lite snabbare och i sista kurvan låg Julius först i andra spår. En annan häst var på väg upp bredvid han i tredje spår in på upploppet. Jag stod och höll andan för att han inte skulle galoppera och lyckas ta sig i mål. När mållinjen närmar sig ligger det tre hästar på rad var av Julius ligger i mitten. Han slutade som trea med en halslängd till ettan. Shit vad spännande det var! Och vilket lopp lillkillen gjorde! Hans tid förbättrades också och slutade på 1,34,9. Oh så stolt man kan vara :) sen blev det en dusch för Julius och han fick ta det lugnt i boxen medans vi gick och käkade och kollade lite lopp. Sen in i lastbilen och åka hela vägen hem. Han var himla nöjd med att få komma hem till sin egen box.


Sömnig Julius på morgonen


Julius åker lastbil


Fina pannbandet!


Snart kör vi!



Så jäkla grym

Jag har fascinerats av den ganska nya säkerhetsvästen point2air sen jag först såg den i somras. Nu tycker jag ännu mer om den när jag har fått se den 'in action'. Väldigt många fälttävlansryttare använder sig av den och under terränghoppningen under VM i Kentucky så var det några som trillade av som hade den västen. Så grym den är! Skulle gärna köpa en sådan men den ligger lite utanför min budget. Men tänker man på vad den faktiskt skyddar så är den inte dyr. 


point2air fram


point2air bak


snöret som sitter fast i västen och sadeln som utlöser västen
när man ramlara av. läste någonstans att det tar 0,23 sekunder
för västen att lösa ut sig.


point2air i uppblåst läge. som en vandrande airbag :)


Ryttare & Häst

Min profilbild

_____________________

RSS 2.0