Stallet idag

Det har toksnöat här idag (var tog våren vägen?!) så jag och vovven beslöt oss för att gå en promenad till stallet och mocka och pyssla om Julius istället för att rida. Rida ska jag göra imorgon istället. Borstade ut Julius svans i en evighet kändes det som. Han har ju väldigt tjock svans och nu när det har varit lerigt så blir det nästan dreadlocks av den varje dag. Det går åt lite tålamod och en massa pälsglans men tillslut blir den fin. Blev som sagt inte så mycket i stallet idag. Hoppas på att hinna rida innan regnet kommer imorgon som de har sagt ska komma. Imorgon kväll ska vi dessutom och bowla och äta middag med 4h klubben. Det ska bli skoj!

Uttalar en önskan...

Oftast om jag önskar något som inte finns så brukar det dyka upp i butik efter ett tag. Ta benskydden från Hööks till exempel. Jag har velat ha sådana ett tag och sen kommer det helt plötsligt exakt likadana som jag vill ha. Detta fungerar bara om jag uttalar den högt så att någon hör det. Nu har jag en önskan om något som jag inte kan hitta någonstans. Jag har uttalat den högt och tänkte nu publicera den här också så kanske det går ännu snabbare :) Jag skulle vilja ha ett par röda ridbyxor, helskodda och gärna med gubbfickor. Priset får gärna vara bra också. Hör ni det?


Markarbete och björn?!

Igår var det markarbete som stod på schemat. Det blev inget avancerat men det var ökningar, svängar, olika avstånd mellan bommarna, öppna och så vidare. En alldeles lagom lektion för mig och Julius. Sen var underlaget lite jobbigt för hästarna, det lät som en sugpropp ibland när de lyfte upp hovarna. Min bäbis blev lite trött mot slutet men det gick ändå bra. Mot slutet så kändes det som att jag kunde RIDA honom. Äntligen! Men det är oerhört mycket jobb kvar men det känns skönt när man får minsta lilla framsteg. Om jag jämför lektionerna i höstas när vi började och den här så är det skillnad. Det är kul att se och känna. Den här veckan har han varit riktigt duktig lillbäbisen :)
Efter lektionen och Julius så red jag Bai Winn. Red dressyr på ridplan. Tränade övergångar mellan trav och galopp jättemycket eftersom han gärna vill rusa iväg i traven när man går från galopp till trav. Går man från trav till galopp så funkar det bra men det är just tvärtom som inte riktigt funkar jämt. Jag red på en fyrkant och galopperade på en sida och i hörnet tog jag ner honom i trav och travade en sida. Fattade galopp i nästa hörn och fortsatte så. Det funkade bra eftersom det var i ett hörn övergången blev så rusade han inte iväg lika mycket.
Däremot hade han sånt tryck i sig igår. Vilken trav han hade! Tror att det var för det som var i skogen mitt emot ridplan. Jag märkte att Bai Winn reagerade på något när vi hade kommit upp på ridplan. Han spände upp sig och pustade och frustade, gick och tittade mot skogen nästan hela tiden. Detta fortsatte han med under hela ridpasset och när vi sen skrittade hem så var det med en väldans fart. Denna häst brukar annars inte reagera på något eller skritta fort eller ha sånt tryck när man rider honom. Det roliga är också att det lät som visslingar från skogen så min tanke är att kan det ha varit en björn?!
(det brukar springa björn däromkring)

Idag har Julius blivit körd och imorgon ska jag rida dressyr med honom. Måste dock kolla vädret, det ryktas om att det ska regna en massa så vi får se. Man är ju inte gjord av socker men det är inte så kul alltid att rida i spöregn.

Tömkörning + hoppning = kul!

Bestämde mig för att tömköra idag. Dels eftersom jag nog inte skulle kunna ta mig upp på hästen för jag har en fruktansvärd träningsvärk, dels eftersom det nu är ett icke halkigt underlag och det innebär att nu är det galoppträning som gäller och dels för att det var ett tag sen. Han var kanon idag! Så duktig från början till slut. Först skrittade vi fram och sen travade vi och det var inga protester, gjorde precis som han skulle (söka sig framåt och neråt). Efter traven var det galopp som gällde. Han fick galoppera ganska mycket idag och han lyckades göra flera fina galoppfattningar utan att rusa in i galoppen. Han söte sig till och med framåt och neråt vissa stunder. Efter vi hade gjort det så tömkörde jag honom över ett litet hinder jag hade ställt fram. Jag haar velat löshoppa honom länge nu men för att göra det krävs det hjälp av andra och det är inte alltid man har den tillgången. Så efter att ha läst Anders Erikssons bok om tömkörning där han tar upp just detta så tänkte jag ge det ett försök. Det var hur roligt som helst! Julius hoppade som bara den även fast hindret var ca 40 cm högt :) Första sprången var lite halvvingliga men sen fick han kläm på det. Han har ju trots allt inte hoppat sen i höstas. Jag tömkörde på en stor oval så att han skulle få komma rakt på hindret istället för på böjt spår om jag hade tömkört på en volt. När han landade började han galoppera självmant så han fick fortsätta galoppera och tog nåt språng i galopp och också. Det här ska vi definitivt göra om och utveckla! Efteråt var han ganska trött lille plutten dels av all galopp, hoppningen och sen är det ganska tungt underlag på ridplan just nu. Det blev en rejäl streching efter passet.
Idag är jag riktigt stolt över lilla bäbisen!

Imorgon är det körning för Julius och på torsdag blir det markarbete. Går det bra då kanske vi tar oss ett litet skutt över ett hinder också.

Så roligt :)

Läste den här artikeln i tidningen på bussen idag och hittade den nu på internet. Tänkte dela med mig av den till er. Tycker den är lite rolig :)


Foto: Curt Dahlgren
Linda och Lamia West var med om en märkvärdig natt, men det var också ett märkvärdigt föl som kom till världen. Pappan tävlar i World Cup England. Rasen är den holländska KWPN

Nyfött föl fall för socialen

Akuten fick natten mot lördagen information om en oregistrerad förlossning i Ansmark, utanför Umeå. Socialtjänstens jourpersonal åkte dit - och fann ett nyfött föl.

Linda West och hennes dotter Lamia hade väntat på fölningen i flera dagar. Efter tio vaknätter föddes till slut fölet, helt utan komplikationer, men det unga stoet var förvirrat efter fölningen och ville inte dia sitt föl.

- Vi fick rådet att hålla fast stoet så att fölet kunde dia, men inget hjälpte, berättar hästägaren Linda West.

Hon förklarar att det är bråttom med att ge föl den första maten.

- Föl föds utan immunförsvar. Det är helt beroende av att få den första råmjölken för sin överlevnad, säger Linda West.

Nattlig jakt
En bekant till familjen gav sig därför iväg för att få tag i en nappflaska så att Linda kunde mjölka stoet och sedan mata fölet med flaska.

Mannen som gav sig ut på jakt efter nappflaskor åkte först runt till alla apotek. De hade stängt för kvällen. Han vände sig till slut till akuten. Där uppgav han att en nyfödd behövde en nappflaska. Han blev uppmanad att lämna adressen där förlossningen ägt rum och fick sedan rådet att åka till en mack för att köpa en nappflaska.

Under tiden hade Linda West fått tag i en nappflaska via en granne. I timmar kämpade hon och Lamia med att mata det lilla fölet, som slutligen fick i sig några deciliter råmjölk.

När de vid 03-tiden gick upp till bostadshuset upptäckte de en okänd bil på gården, med parkeringsljuset påslaget. i bilens satt två damer, en av dem vevade ned bilrutan och frågade efter dem som bor i huset.

- Alltså oss. Vi såg hemska ut. Vi hade jobbat i stallet i flera timmar, berättar Linda West.

Systemet fungerar
Damerna förklarade allvarligt att de kom från Socialtjänsten och att de fått uppgifter om att det fanns ett nyfött barn på adressen.

- Dottern och jag stod med nappflaska i handen. Vi tittade på varandra och började gapskratta. Vi förklarade vad som hade hänt. De var lite skeptiska från början, men det var trevliga damer. Vi bjöd dem att följa med och titta på fölet och de tyckte att det var ett sött flickebarn, berättar Linda West.

Hon konstaterar att händelsen visar att systemet fungerar. Sjukvården slog larm eftersom det nyfödda barnen inte fanns med i något register över väntade barn. Därmed fick socialtjänsten omedelbart larm om att undersöka omständigheterna kring förlossningen.

- Systemet fungerar men den här gången blev det fel, säger Linda West.

Det lilla fölet mår bra. Det fick efter några timmar all mat hon behövde av stoet Cantate, som bara behövde återhämta sig efter fölningen

Här hittar ni artikeln på Västerbottens - Kurirens hemsida.


Vår!



Nu verkar det som att våren har kommit hit, äntligen! Det är blött, lerigt, slaskigt, asfalt, varmt och framför allt sol! Igår red jag med ridbyxor (inga långkalsonger under :) och ridstövlar. Då vet man att det är vår när man kan göra det utan att frysa. Jag red i alla fall Julius på ridplan (som för övrigt var väldigt lerig). Han var lite grinig, framför allt i höger varv men gick fint emellanåt. Han började också sparka med bakbenet som han brukar göra ute när jag använde högerskänkel men då blev jag less och sa åt han på skarpen och skänklade fram han. Efter det försökte han igen men då gjorde jag samma sak och sen var det bra med det, men då skulle han börja stanna istället men den visan har vi haft förr så det funkade inte heller. Har nog aldrig varit med om en häst som har försökt med så många knep för att komma undan så fort det blir lite jobbigt. Att han dessutom är så ung bådar ju inte gott kanske men det är bara jobba på och visa att det beteendet inte är acceptabelt. Det blev mycket volter, det var ett tag sen vi tränade på volt. Eller volter gör man ju oftast men nu var det mest volter. Tränade lite öppna på volt också. Bitvis går han ju bra men bitvis mindre. Träna, träna, träna!
Idag har han blivit körd och imorgon får jag se vad de blir. På torsdag ska vi rida markarbete för Ullis och förbereda oss inför hoppningen.

Myspys

Det blev ingen ridning idag det blev myspys och ompyssling istället. På morgonen snöade här och sen har det regnat hela dagen lång. Lervälling och slask överallt. Men imorgon är det en ny dag och då ska solen skina och samma på söndag så på söndag blir det den efterlängtade dressyren (och välbehövliga) med lilla bäbisen. Jag borstade och borstade Julius idag så tillslut var han blank och fin och han njöt och stod och myste och halvsov under tiden. Han tycker verkligen om att bli ompysslad. Det är ganska kul med såna hästar istället för dem som man knappt hinner ta första borsttaget på så är de less. Får se förresten om det blir att fara till Vitsand med bäbis till veckan och köra lite på banan, det skulle vara kul!

Rollkur

Har suttit och tittat på hästvideor på youtube och hamnade in på rollkur videorna ännu en gång. Jag blir så jäkla arg! Hur kan man sitta och rida hästarna så där?! Har de inget samvete eller empati för hästarna? Vet de inte ingenting eller? Och det handlar om människor som har lång erfarenhet av hästar och som är förebilder för många. Gaah, jag blir arg! Herregud, nu ska jag börja tävla på samma nivå som dem och visa dem hur man SKA rida. Jag blir alltid lika arg när jag ser det här eller läser om det.

Här finns det en video som visar kort vad rollkur är för något.


Jippie!

Förresten! Har i flera månader sagt att jag vill ha ett par benskydd som är blå/vit/röda eftersom det skulle vara lite roligare än vanliga svarta och de skulle dessutom matcha snyggt till alla blå/vit/röda schabrak. Nu har Hööks besvarat mina önskningar och kommit med ett par! Klickade hem dem ikväll samt ett matchande snyggt schabrak till benskydden (inte för att jag inte behöver några, hm:) så nu ska Julius få bli vårfin.



Benskydden (supercoola!)


Supersnygga och matchande schabraket!

Ny design

Håller just nu på att klura på en ny design till bloggen. En som är mer vårig/somrig till att börja med. Håll utkick vet jag, en dag dyker den upp :)

Lyckat men lerigt

När jag kom till stallet idag så pysslade jag först på med diverse saker. Hann bland annat med att smörja dressyrsadeln vilket var välbehövligt! Efter det så var det ridning på Bai Winn som gällde. Vi hade tur när vi kom ut genom stallet. Då kom solen! Red på ridplan och red dressyr. Han skötte sig fin fint men blev lite trött i slutet och orkade inte galoppera så mycket då. Jag red mycket snabba övergångar mellan trav och galopp, skänkelvikningar och öppna i trav. Tränade också galoppombyte och att fatta galopp från skritt. Det var som sagt ett lyckat ridpass men ack så lerigt och sandigt. Men det gör inget för då är det ett steg närmare sommaren :)
Imorgon blir det nog dressyr med Julius eftersom ridplanen är lite ridbar just nu. Fast vädergubbarna har lovat regn hela dagen imorgon, inte kul men det är väl bara bita ihop.

Stallet nästa...

Nu ska jag ta och bege mig till stallet. Ska pyssla lite i stallet och med hästarna och sen ska jag rida Bai Winn också. Det ska bli kul!


Bai Winn


Myskille :)

Julius har varit världens mysigaste idag. Var och hälsade på honom en sväng under dagen och han blev himla glad och var hur gossig som helst. Senare på eftermiddagen när jag kom tillbaka till stallet och skulle rida så var han också hur mysig som helst. Vi red ut och idag blev det inga bakben i luften! Han skötte sig fint den lilla killen :) Imorgon blir det mys och pyssel med honom.

Nähä

Inte blev det mycket av det som jag hade tänkt. Ridplanen var kass. Gick inte att trava ordentligt så det blev mest skritt. Men lilla Julius gjorde ett utmärkt jobb och gick som han skulle. Åh, nu vill jag ha bort all snö och is! Jag accepterar lera och vatten men snö och is, nej tack. Leran och vattnet går det i alla fall att rida ordentligt på, sen att man blir ganska nersmutsad är en annan femma men det finns tvättmaskin. Snart kanske det blir lite sommar eller?
Imorgon är det i alla fall kärning som gäller för Julius. Sen i veckan tänkte jag tömköra om det går och en lektion för Ullis skulle inte heller sitta helt fel men det beror ju på vädret och underlaget. Ridhus, ja tack! Skulle behöva fara ut och galoppträna lite också.

Sunshine

Vilket härligt väder det var igår! Strålande sol och flera plussgrader. Jag och Julius följde med farbror Kex och hans matte ut i skogen på en runda. Det blev lite skritt, trav, kort galopp och några bock- och bakutsprång. Alla hästarna fick vara utan täcken igår också och det gillade dem skarp.
Idag SKA jag rida dressyr på plan, det bara är så. Tänkte börja träna lite öppna i trav idag och se hur det går för lillen. Jaja, talk to you later!

Trist och tråkigt

Usch, grått och tråkigt väder var det idag. Hade ingen jätte lust att rida idag, noll inspirerad. Underlaget på vägarna var inte heller det bästa direkt. Jag och Julius och kex och hans matte for en kort sväng. Skrittade mest och satt på hästryggen och surrade en del. Vi travade en liten bit och i uppförbacken på vägen hem så galopperade Kex framför oss och då hann Julius få in världens bocksprång idag också! Sen började han också galoppera. Sen skrittade vi hela vägen hem.
Gud vad jag längtar tills snön smälter undan så vi kan ta alla fina ridstigar som finns överallt och slipper följa vägarna hela tiden. Längtar också tills vi får klättra och alla ängar man kan rida på. Men det smälter på ganska bra nu så hoppet finns.
Imorgon hoppas jag på bättre väder så blir det en bättre tur imorgon eller lite dressyr kanske, det löser sig nog.

Känn lugnet

Igår tog vi det lite lugnt på ridturen. Kexet tog det i alla fall lugnt men Julius var lite knasig. Red lite dressyr efter vägen när vi red ut allihop. Gick väl bra till en början men sen börja han knäppa sig. Han blir lite väl lätt bak ibland. Helskumt är det! Det är bara när jag rider ut som han sparkar och enbart när jag använder höger skänkel och lägger den längre bak. Använder jag skänkeln i vanligt läge så gör han inget. Flyttar jag han i sidled med skänkeln bakåt så sparkar han men flyttar jag honom utan att ha skänkeln bakåt så gör han inget. Jag fattar inget! Funderar på att skaffa ett fegsnöre på sadeln om det ska fortsätta så här, haha! Han kanske är kittlig, vad vet jag. Men det som också är så konstigt är att om jag använder höger skänkel och drar den lite bak och rider på ridplan  så gör han ingenting, det är bara när jag rider ut. Vänster skänkel gör han inget med.
Imorgon är det förhoppningsvis strålande sol och supervarmt som det har varit idag och då blir det dressyr på ridplan. Kanske kan man till och med ha vanliga ridbyxor på sig, det var ett tag sen sist!


Ryttare & Häst

Min profilbild

_____________________

RSS 2.0