Så roligt :)

Läste den här artikeln i tidningen på bussen idag och hittade den nu på internet. Tänkte dela med mig av den till er. Tycker den är lite rolig :)


Foto: Curt Dahlgren
Linda och Lamia West var med om en märkvärdig natt, men det var också ett märkvärdigt föl som kom till världen. Pappan tävlar i World Cup England. Rasen är den holländska KWPN

Nyfött föl fall för socialen

Akuten fick natten mot lördagen information om en oregistrerad förlossning i Ansmark, utanför Umeå. Socialtjänstens jourpersonal åkte dit - och fann ett nyfött föl.

Linda West och hennes dotter Lamia hade väntat på fölningen i flera dagar. Efter tio vaknätter föddes till slut fölet, helt utan komplikationer, men det unga stoet var förvirrat efter fölningen och ville inte dia sitt föl.

- Vi fick rådet att hålla fast stoet så att fölet kunde dia, men inget hjälpte, berättar hästägaren Linda West.

Hon förklarar att det är bråttom med att ge föl den första maten.

- Föl föds utan immunförsvar. Det är helt beroende av att få den första råmjölken för sin överlevnad, säger Linda West.

Nattlig jakt
En bekant till familjen gav sig därför iväg för att få tag i en nappflaska så att Linda kunde mjölka stoet och sedan mata fölet med flaska.

Mannen som gav sig ut på jakt efter nappflaskor åkte först runt till alla apotek. De hade stängt för kvällen. Han vände sig till slut till akuten. Där uppgav han att en nyfödd behövde en nappflaska. Han blev uppmanad att lämna adressen där förlossningen ägt rum och fick sedan rådet att åka till en mack för att köpa en nappflaska.

Under tiden hade Linda West fått tag i en nappflaska via en granne. I timmar kämpade hon och Lamia med att mata det lilla fölet, som slutligen fick i sig några deciliter råmjölk.

När de vid 03-tiden gick upp till bostadshuset upptäckte de en okänd bil på gården, med parkeringsljuset påslaget. i bilens satt två damer, en av dem vevade ned bilrutan och frågade efter dem som bor i huset.

- Alltså oss. Vi såg hemska ut. Vi hade jobbat i stallet i flera timmar, berättar Linda West.

Systemet fungerar
Damerna förklarade allvarligt att de kom från Socialtjänsten och att de fått uppgifter om att det fanns ett nyfött barn på adressen.

- Dottern och jag stod med nappflaska i handen. Vi tittade på varandra och började gapskratta. Vi förklarade vad som hade hänt. De var lite skeptiska från början, men det var trevliga damer. Vi bjöd dem att följa med och titta på fölet och de tyckte att det var ett sött flickebarn, berättar Linda West.

Hon konstaterar att händelsen visar att systemet fungerar. Sjukvården slog larm eftersom det nyfödda barnen inte fanns med i något register över väntade barn. Därmed fick socialtjänsten omedelbart larm om att undersöka omständigheterna kring förlossningen.

- Systemet fungerar men den här gången blev det fel, säger Linda West.

Det lilla fölet mår bra. Det fick efter några timmar all mat hon behövde av stoet Cantate, som bara behövde återhämta sig efter fölningen

Här hittar ni artikeln på Västerbottens - Kurirens hemsida.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Ryttare & Häst

Min profilbild

_____________________

RSS 2.0